Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 10 mei 2014

Sterk Nederland. Sterk Europa.

Dit opiniestuk van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en Europees Lijsttrekker Sophie in ‘t Veld verscheen vandaag in de Volkskrant en is een reactie op het pleidooi van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders en Europees Lijsttrekker Marcel de Graaff dat Nederland uit De Europese Unie moet stappen.

De PVV heeft volkomen gelijk. Nederland kan ervoor kiezen uit de euro te stappen. En uit de Europese Unie. Of uit de Verenigde Naties. Ja, Europa wordt ondemocratisch bestuurd en de financiën zijn ondoorzichtig.  Op basis van die argumenten is het eveneens hoog tijd dat Nederland uit de UEFA stapt. Of niet meer meedoet aan het Songfestival. Ook dat kan. Dan organiseren we gewoon zelf vriendschappelijke voetbalwedstrijden. Zelfs als we die allemaal winnen zullen we nooit Europees kampioen worden.

Als we wel willen blijven meevoetballen met de grote jongens, zal Nederland dit moeten doen volgens de spelregels die alle landen samen opstellen. Nederland heeft aan het begin van deze eeuw vol overtuiging ja gezegd tegen de euro. Ook het Kamerlid Geert Wilders stak zijn arm in de lucht en stemde voor. Een verstandige keuze. Een keuze die Nederland exportland meer banen, meer handel en een sterkere economie heeft opgeleverd.

Dankzij onze open economie profiteert Nederland meer dan gemiddeld van de voordelen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Driekwart van de Nederlandse export gaat naar landen binnen Europa, daar verdienen we 120 miljard euro per jaar mee, 7.000 euro per Nederlander. De euro helpt ons daar bij. Een voorbeeld: onze export van groente en fruit naar Frankrijk, Italië en Spanje is sinds de invoering van de euro verdubbeld. Eén gezamenlijke munt zorgt voor meer vertrouwen, meer stabiliteit en minder risico’s. En daarmee tot meer handel en meer investeringen.

De export binnen Europa levert Nederland 1,5 miljoen banen op. In de Rotterdamse haven, in de bloemensector, op Schiphol. Niet voor niets luidt de ondubbelzinnige boodschap van ondernemers – van kleine mkb’ers tot grote bedrijven – in deze campagne: wij zijn voor Europa.

Die boodschap is niet besteed aan de anti-Europese partijen. Zij willen liever dat Nederland een soort Zwitserland wordt. Geen lid van de Europese Unie, maar wel zogenaamd alle voordelen. Dit droombeeld van de PVV is niet meer dan een fabeltje. Zwitserland staat net zo ‘los’ van de euro als destijds onze Wim Duisenberg als President van De Nederlandse Bank ‘los’ stond van de Duitse Mark. Zijn speelruimte? Hooguit een kwartier. 900 seconden. Zo lang had hij om mee te gaan met een renteaanpassing in Duitsland.

Daarnaast is Zwitserland nettobetaler aan de Europese begroting: er gaan per jaar meer Zwitserse Franken naar Brussel dan er euro’s terugkomen naar Bern. Het land heeft een groot deel van de Europese spelregels overgenomen in ruil voor toegang tot onze interne markt. Spelregels waarover ze helemaal niks te zeggen hadden. Willen de anti-Europeanen die houdgreep echt ook voor Nederland? D66 ziet niets in die afhankelijkheid. Wij zitten liever zelf aan het stuur om mee de koers te bepalen.

Een sterk Europa heeft een sterk Nederland nodig. Wij willen schulden terugdringen. Wij hebben ons ingezet voor een sterke Begrotingscommissaris, die de Grieken en de Cyprioten tot de orde kan roepen. Wij willen dat landen helder uitleggen waar ze hun Europese subsidies aan uitgeven. Want ja, in Europa wordt nog teveel geld aan de verkeerde zaken uitgegeven. Dat moet beter en slimmer. Waarom ieder jaar 55 miljard euro uitgeven aan landbouw. Dat is veel te veel. D66 wil miljarden investeren in onze scholieren en studenten, in de toekomst, in kennis en innovatie. Dat levert nieuwe groei en banen op.

Een stabiele munt, een stabiele Europese Unie, de politieke stabiliteit van de interne markt is een absolute voorwaarde voor onze Nederlandse welvaart. Maar Europa is ook een gemeenschap van vrijheid en veiligheid. Dat die fundamentele verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn, toont ons Oekraïne. Daar woedt een strijd waarvan we dachten dat we die in Europa achter ons hadden gelaten. Met een onberekenbare Poetin aan de grens van Europa wordt het belang van goede Europese samenwerking nog eens krachtig duidelijk. Alleen samen met onze buren kunnen we daadwerkelijk een vuist maken tegen Poetin. Alleen samen kunnen we in Europa de stap zetten naar meer duurzame energie en minder afhankelijkheid van Poetins gas.

Veel Nederlanders zijn dat met D66 eens. Uit kiezersonderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders meer Europese samenwerking wil op energiegebied. Ook 70 procent van de PVV-stemmers is daar voor. En de euro? Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zes van de tien Nederlanders wil dat Nederland in de euro blijft.

De PVV heeft gelijk. Nederland kan ervoor kiezen uit de euro en de Europese Unie te stappen. Wilders streeft samen met antisemitische en homofobe vrienden – die laten zien dat we ook binnen Europa nog moeten werken aan universele waarden – naar een uittocht uit de euro en een verdeeld en onmachtig Europa. D66 wil samen met al die vooruitstrevende Nederlanders werken aan een sterke munt en betere Europese samenwerking.

Lees hier het hele Pro & Contra debat in de Volkskrant.