Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 16 juli 2018

College B&W geinstalleerd

Op 29 mei werd in de Raad van Rijswijk gesproken over het hoofdlijnenakkoord in Rijswijk, en werd het nieuwe College geïnstalleerd.

D66 Rijswijk is blij met het resultaat van de onderhandelingen tussen GroenLinks, VVD, D66 en Wij..

Het is een ambitieus akkoord dat door samenwerking Rijswijk en de Rijswijkers vooruit zal brengen.

D66 heeft campagne gevoerd voor gelijke kansen voor iedereen; goed onderwijs, goed wonen, goed werk. De kiezer in Rijswijk heeft dat beloond met opnieuw vier zetels in deze raad en daarmee hebben we het vertrouwen van onze kiezers behouden. Dat is dus een goed uitgangspunt om door te zetten op een door ons eerder ingeslagen weg.

Formeren is dan in de eerste plaats kijken naar de uitslag en op zoek gaan naar meerderheden. En in de tweede plaats de voorkeuren uitspreken voor die meerderheden. D66 Rijswijk is daarover voor de verkiezingen al duidelijk geweest. En daarna hebben we gekeken naar de uitslag en onze voorkeuren bevestigd.

D66 Rijswijk herkent dan ook, niet geheel verrassend, heel veel punten uit haar verkiezingsprogramma in het nu gesloten hoofdlijnenakkoord. Toen we ons programma opstelden wisten we dat het niet gemakkelijk zou worden. Wij zijn daarover eerlijk geweest naar onze kiezers; geen gemakkelijke oplossingen voor ingewikkelde problemen.

Er ligt echt dan ook een enorme opdracht voor het nieuwe College.

Allereerst de acute zaken: de straatverlichting, de afvalinzameling, het parkeren.

En nog meer uitdagingen: de schuldenpositie, door D66 wethouder Nicole Dierdorp behoorlijk teruggedrongen maar nog steeds zo’n 3,000 euro per Rijswijker. De schuldenpositie beperkt het investeringsvermogen van de gemeente en van die beperking moeten we zo snel mogelijk van af.

Verder de woningbehoefte, de leegstand in de Plaspoelpolder, Hoornwijck, In de Bogaard en andere bedrijven- en winkelcentra. Hoe graag we ook willen en ons best doen: het gaat niet van vandaag op morgen opgelost worden.

En dan de echt langere termijn; de economische vitaliteit van Rijswijk, de kwaliteit van de ambtelijke organisatie – noodzakelijke voorwaarde voor alles -, de oude woningvoorraad energieneutraal.

Dit alles wordt geen gemakkelijke klus. Het vergt doorzettingsvermogen, focus op de langere termijn en de verbinding, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Woorden die de basis zijn voor dit hoofdlijnenakkoord.

En ik hoor het scepticisme uit de raad, en uit de samenleving. Maar we moeten wel samen verder voor de toekomst van Rijswijk. Wat D66 betreft: een bruisende toekomst; uitdagend, leuk, spannend! Met gelijke kansen voor iedereen!

De intenties en ambities van D66 Rijswijk, GroenLinks, VVD en Wij. zijn hiervoor duidelijk neergelegd in het hoofdlijnenakkoord. En het lukt alleen met een goede bestuurscultuur. Juist daar ligt een ijzersterk team voor. Politiek is ook persoonlijk.

D66 Rijswijk heeft er alle vertrouwen in dat de voorgestelde vier wethouders, Marloes Borsboom, Jorke Van der Pol, Armand Van de Laar en Björn Duncan Lugthart, de juiste personen zijn voor deze klus.

Met hen nu: aan de slag!