Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 26 maart 2019

Doorbraak in Rijswijkse formatie

D66 Rijswijk wil met Beter voor Rijswijk, Wij.Rijswijk, CDA en Gemeentebelangen Rijswijk komen tot samenwerking in het Rijswijkse college. Larissa Bentvelzen (BVR) heeft nu Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) gevraagd om het formatieproces daarvoor te begeleiden.

D66 Rijswijk is blij dat Joost Eerdmans deze kar wil trekken. Eerdmans heeft ruime ervaring in de lokale politiek (Capelle a/d IJssel en Rotterdam) en ervaring in samenwerking tussen een grote lokale partij met het CDA en D66. Deze doorbraak na zeven weken van intensieve gesprekken is goed voor Rijswijk. Wij gaan deze formatieronde in om te komen tot een stadsbestuur met een verbindende bestuursstijl naar de raad en de Rijswijkse samenleving.

D66 Rijswijk streeft naar een stabiel en breed gedragen gemeentebestuur dat de komende drie jaar enthousiast en met veel energie aan de slag gaat. Voor goed wonen, goed werken en goed onderwijs in Rijswijk.

Achtergrond

Op 4 februari trok de VVD zich terug uit het College. Na het vertrek van de VVD zijn er diverse gesprekken gevoerd tussen de Rijswijkse partijen onder leiding van Larissa Bentvelzen, de fractievoorzitter van de grootste Rijswijkse partij BVR. In die gesprekken heeft D66 Rijswijk voortdurend aangegeven een brede en stabiele coalitie belangrijk te vinden die de verbinding nastreeft in de raad en met de Rijswijkse bevolking.

Na twee weken is D66 toen onverwacht de ‘deadline’ gesteld om akkoord te gaan met een College van BVR-VVD-D66-CDA. We hebben daar ‘nee’ op gezegd omdat dit niet de ‘brede en stabiele samenwerking’ was die D66 voor Rijswijk voor ogen had.

Begin maart heeft Larissa Bentvelzen aan D66 Rijswijk gevraagd om te verkennen of een Collegesamenwerking tussen haar partij en D66 überhaupt mogelijk is, nu zonder vooraf per se te bepalen hoe zo’n College eruit komt te zien wat betreft de samenstelling. De D66 fractie heeft daar na overleg met de achterban “ja” op gezegd. Er is daarna gebouwd aan vertrouwen en inhoud vanuit het streven naar een brede en stabiele samenwerking.

We hopen dat we met de ondersteuning van Joost Eerdmans nu snel, en zorgvuldig, kunnen komen tot een hernieuwd sterk stadsbestuur in Rijswijk.