Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 4 mei 2020

D66: Geen coronaboetes samengestelde huishoudens

D66 wil dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten en andere samengestelde huishoudens. Er is nu veel onduidelijkheid over de noodverordening. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten al bekeuringen. “Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten”, zo luidt de oproep van D66-fractievoorzitters in Zuid-Holland.

Ook de noodverordening voor de Veiligheidsregio Haaglanden gaat uit van mensen die getrouwd zijn, elkaars levenspartner zijn of (groot)ouders en kinderen die op hetzelfde adres wonen. In andere regio’s zoals Leiden kregen studenten een boete van 400 euro per persoon, omdat ze samen op hun balkon zaten. De studenten vallen niet onder de definitie van een gezamenlijk huishouden, waardoor ze strafbaar waren in hun eigen huis. “Dit lot kan ook bijvoorbeeld samenwonende broers en zussen treffen, vrienden die een huis delen, of mensen met een LAT-relatie die nu wel samen in een huis verblijven, ” aldus de Rijswijkse D66-fractievoorzitter Constantijn Dolmans.

Zorgen voor rust en duidelijkheid
D66 wil hier graag snel een oplossing voor. Mensen maken zich ongerust en zitten soms in onzekerheid of zij het goede doen. Duidelijkheid geven is belangrijk. Mensen wonen ook in Rijswijk samen op verschillende manieren, ook buiten het traditionele gezin. De veiligheidsregio Haaglanden kan dit snel en eenvoudig aanpassen. De noodverordening kan iedereen die op hetzelfde adres ingeschreven staat, beschouwen als een gezamenlijk huishouden en aangeven dat het op een adres verblijven van personen die een relatie hebben ook geen overtreding is.  Dolmans: “Dat voorkomt onnodige frustratie, opgelegde verschillen die niet nodig en ongewenst zijn en geeft duidelijkheid voor handhavers.”  Bekend is dat de burgemeester in Delft duidelijkheid heeft gegeven over het niet beboeten van studenten in huis. Voor de hele regio is dat niet voldoende, de onduidelijkheid blijft. “Studenten en (jong-) volwassenen die samen wonen moeten ook dagelijks dealen met deze crisis”, zegt Dolmans. “Velen hebben geen inkomen meer of een lager inkomen, meer onzekerheid wonen in kleine kamers en hebben steeds meer te maken met eenzaamheid. In huis of op een balkon of tuin afstand houden is onredelijk en geldt voor andere ook niet. Ook niet-traditionele huishoudens hebben behoefte aan begrip en duidelijkheid over de regels en hun situatie.”