Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 mei 2020

Geld verdienen en gezond leven gaat dat samen? De #Plasticvrij Challenge

D66 Rijswijk zet zich in voor een gezonde stad. Voor iedereen. Kansen om mee te doen in je wijk en op school. In een stad met een gezonde economie, die circulair wordt en daarmee de stad minder belast. Geld verdienen en gezond leven horen bij elkaar. Van goed kunnen sporten en bewegen in alle buurten in Rijswijk – zoals nu bijvoorbeeld met de wandel – en hardlooproutes tot een circulaire economie. Deze week gaat de fractie alvast een uitdaging aan: hoe zit het met je plastic gebruik? 

Plastic is er in alle soorten en maten. Het is handig en nuttig en we gebruiken het elke dag. Een aantal plastic producten gaan vrij lang mee zoals je broodtrommel, spatel of speelgoed. Ander plastic gebruik je een keer. Je afvalbak in je keuken of badkamer zit snel vol. Plastic is veilig, hygiënisch, maar is het nodig en kan het kwaad? 

“Niemand eet plastic. Iedereen weet dat het niet goed voor je is. En toch blijk ik het binnen te krijgen. Hoe kan het dat het in ons eten zit? Het gaat om hele kleine hoeveelheden, ook wel micro-plastics. Alle plastics breken maar langzaam of niet af. Deeltjes komen in de grond en het water terecht. Dieren krijgen deze deeltjes binnen. Vervolgens eten we via ons voedsel dit plastic op. Dat moet stoppen,” aldus het Rijswijkse D66 raadslid Elze Woudstra.

Ook in Rijswijk

Woudstra: “Tijdens de Corona periode ben ik regelmatig bij de lokale ondernemers geweest, ook bij de restaurants voor een afhaalmaaltijd. Wat een fantastische flexibiliteit van de ondernemers en fijn te zien dat mensen elkaar zoveel helpen. Wat ook opviel: ik moest vaker naar de PMD bak met een volle vuilniszak. Ik vraag me af of het niet minder kan en of de verwerking goed gaat. Komt er echt niks in de omgeving terecht? Als ik om me heen kijk is plastic overal. Het is niet alleen storend dat de omgeving niet netjes is, het is ook gevaarlijk en ongezond. In een heel aantal landen is een groot deel van het verpakkingsmateriaal verboden. Het zou zonde zijn als Nederland hierin achter gaat lopen.”

Gezond stads leven, ook nu

Met de Corona crisis staat gezondheid en welzijn voorop. Om gezond te kunnen leven is het ook belangrijk dat het economisch goed gaat.*

D66 raadslid Rens Veerman is het hiermee eens, “Juist nu je veel thuis bent vallen keuzes die je maakt extra op. Alle verhalen van hoe mensen deze crisis door proberen te komen ook. Je ziet ook zelf nog extra hoe lastig het is om je gedrag te veranderen. Dat het maken van keuzes soms gewoon niet gaat. Ook al wil je zelf gezonde keuzes maken, het doen is ingewikkeld en soms onmogelijk.” Woudstra voegt hier nog aan toe: “Het makkelijker circulair kunnen leven, in een gezonde stad, dat wil ik veranderen.”

Meer hergebruiken, minder kosten

Mensen maken zich nu extra ongerust over hun werk, gezin en vrienden. Rijswijkers hebben laten zien dat ze flexibel zijn en hun gedrag razendsnel kunnen aanpassen aan deze crisis. Hierbij kunnen we ook na gaan denken over gezond leven in de stad met een goede economie. Een klein voorbeeld: afval scheiden zou al kunnen zorgen dat de belastingen niet verhoogd worden. Met ieders inzet kunnen we goede stappen maken. Een gezondere, schonere en prettigere stad – zonder hogere belastingen. Van hondenpoep, zwerfvuil en het ophalen van je vuilnis: het is niet gratis. Als we samen deze moeilijke periode door kunnen komen en ons zo aan kunnen passen, dan moet een stap naar circulair, minder plastic en beter afval scheiden ook mogelijk zijn.

Naast eigen acties zet D66 zich lokaal, nationaal en internationaal in voor een circulaire economie. Zodat de stad en omgeving gezonder wordt voor iedereen. Om dat te kunnen doen hebben we ook iedereen nodig. Zo maakte minister Stientje van Veldhoven onlangs nog bekend dat er per 1 juli volgend jaar ook statiegeld op drankflesjes onder 1 liter komt. Hiermee hoopt de minister zwerfvuil van drankflesjes op straat te verminderen.

Deze week neemt de Rijswijkse D66 fractie plastic gebruik onder de loep. Onze vier raadsleden en wethouder van de Laar zullen elke dag verslag doen van hun plastic gebruik. Blijf op de hoogte en volg ons op social media!

*Van Dijken, Peter (2020). Gezond Leven: ‘Gezond werken en leven bevorderen’. Geraadpleegd van https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/gezond-leven/